18 Mart 2015 Çarşamba

DİNLER TARİHİ.6.HAFTA ÇALIŞMALARI soru cevap

DİNLER TARİHİ.6.HAFTA ÇALIŞMALARI********************************

1-hindistanın milli dini nedir?
1-eski vedacılıktan doğmuş olan Brahmancılık.
2-hinduizmin geçirmiş oldgu 5 ana devre nelerdir?
2-1.Vedalar Devri:
2.UpaniĢadlar Devri:.
3.Klâsik Devre:.
4.Vedanta Devri: UpaniŞadlarm yorumunun üzerine dayanan felsefi bir hareket dönemidir.
5.Modern Devre:
3-Hind geleneği içinde Brahmanların da rolü ile genel üç grup dini metin oluşmuştur BUNLARA denmiştri?
3-prastahana traya.(bunlar=şruti,smriti=işitilen ve görülen anlamlarına gelirler).şruti metinler içinde =vedalar yer alır.smriti metinleri içinde =puranalar,ramayana,mahabharata ve dharma-şastralar yer alır.)
4-mukaddes bilgi ve en üstün bilgi anlamına gelen kavram hangisidir?
4-veda.
5-vedaların en eski bölümünü hangi derlemeler oluşturur?
5-rig –veda……..sama-veda……..yajur-veda…..atharva-veda…..
6-hinduların en önemli kabul ettikleri veda hangisidir?
6-rig-veda.
7-rig-veda nüshaları nelerdir?
7-sakala…vakalhilya…bashkala.
8-Vedalar içinde en anlaşılan ve anlamı açık olan ve Melodileri ihtiva eden  Rig-Veda'daki ilahilerin söylenişine eşlik eden melodileri oluturan  veda hangisidir?
8-sama-veda.
Bilgilen=Sama-Veda'nın metin kısmı üç kısımdan meydana gelir: Birinci kısım, melodiye eşlik edilmeyen Rig- Veda'dan aynen alınan cümlelerdir.ikinci kısım, Arcika adı verilen ve çeşitli Konular'daki cümlelerden meydana gelir. Üçüncü kısım, "şarkılar Kitabı" denilen ve şarkıcı rahiplerin söylediği melodili ilahilerdir.
9-şarkıcı rahibin (samanın) üzerine şarkı söylediği cümleye (ayete)ne denir?
9-yoni denir.
10-Sama- Veda ilahilerinin ithaf edildiği Tanrı kimd,ir?
10-indra.
11-Kurban ve diğer takdimelerin sunuluşu ile ilgili merasimleri anlatan veda hangisidir?
11-yajur -veda.
12-halk büyücülüğünün fazlaca işlenmiş olan ve veda külliyatına kabul edilmeyen veda hangisidr?
12-atharva-veda.
13-Vedalardan daha sonraki dönemlerin tarihni taşıyan ve Veda'ların tefsirini oluşturan metinlere ne ad verilir?
CEVAP=BRAHMANALAR.
13-bir üstadın "yanına oturmak" anlamına gelen kavram nedri?
13-upanişad. Hakim ve Mütefekkirlerin inziva'da "tefekkür"den sonra elde ettikleri fikirler topluluğudur.
Bilgilen=Hinduizmde smriti, iki anlamda kullanılmaktadır: Dar anlamda, DharmaĢastralar, geniş anlamda itlıasa-puranalar olarak kullanılmaktadırlar. DharmaĢastralar, Hint toplumundaki Kast sistemindeki insanların her birinin kendi kast sistemine göre neleri yapıp, neleri yapmayacakları anlatılmaktadır. Bu amellerin, mükafatlan sıralanmaktadır. Buna göre her kastın mensuplarının günlük yaşayışları belirtildiği için, gündelik hayatta smriti çok önem taĢımaktadır. Geniş anlamda smritiyi kullandığımızda ithasa-puranalarla karşı karşıya geliriz. Bu kelime "Kadim Tarih" anlamına gelmektedir.iğthasa kadim metinleri olarak kabul edilen iki büyük Hint destanı dikkat çeker: RAMAYANA ve MAHABHARATA destanları bir grubu oluştururken, diğer grubu da ŞURANALAR oluşturmaktadır.
14-hind kültüründe önemli destanlar nelrdir?
14-ramayana(Râmâyana destanı, muhtelif şartlarda ViSHNU'nun nasıl prens RAMA kılığında bedenleştiğini, Lânka adasında kurulu düzeni tehdit eden şeytan Râvana'yı nasıl yok ettiğini anlatmaktadır.)--mahabharata(hind kültürünün en önemli destanıdır. Mahabharata da PANDAVALAR ile KURUVALAR arasındaki savaş macerası dile getirilir.)---bhagavat-gıta(hind kültürünün en büyük klasik destanını teşkil eder)
15-Hinduizmde peygamber olarak kabul edilen kimdir?
15-Yajnavalkya.
16-Tanrı anlayışı açısından, politeist çizgide yer alan din hangisidir?
16-hinduizm.
17-Hindistan'da, Hinduizm'in en önemli iki rakibi hangi dinlerdir?
17-islamiyet ve hristiyanlık.
18-Kainat, bir doğuştan, bir ölüme sürekli şekil değiştirmektedir. Buna Hinduizm'de ne denir?
18-"Dönemler Teorisi".Bu teoriye göre kâinat, düzenli aralıklarla tezahür ediyor, gelişiyor sonra yeniden görünmek için ortadan kalkıyor. Bu, böyle sonsuzluğa dek devam edip gidiyor.
Bilgilen=Hinduizm de bilgimiz ve bilgimiz dışında olan dünya ve dünyalar bir karışıklık ifade etmeyen çokluk görünümündedirler. Çünkü bu existansiyalist zenginlik, Dharma'nm açık ifade ölçüsü içinde kurulmuş ve teĢkilatlanmıştır. Meselâ, insanlar dünyasının, tanrılar dünyasından aşağıda olduğu görülmektedir. Önemli olan küçük evrendir. Büyük evrenler, birbirlerine benzerler. Yani, aşağıdaki olan yukandakine benzemektedir. Meselâ, otuz üç milyon Tanrı, karışmış imajı ile ilgisi yoktur. Çünkü çoğu zaman su sembolizmi, ay çizgilerine ve burada görünmeyen karanlıklara bağlı olarak bulunmaktadır. Bu tasavvura göre ViSHNU, dev bir yılan üzerine uzanmış olarak, evrenin suları üzerinde yüzer ve dünya, ondan doğan büyüleyici bir lotus gibi birden bire ortaya çıkmaktadır. Burada söz konusu olan şey, ViSHNU'nun kainattan sorumlu olmasıdır. O'nun ikinci Özelliği Dharma'nm muhafızı olmasıdır. Bunu yapmak için ise ViSHNU, her defasında zaruri olarak bedenleĢmektedir. O'nun her bedenleşmesine Avatar (iniş veya tecelli) denmektedir. Vishnu, sekiz defa Dharmayı kurtarmış ve restore etmiştir. Burada Dharma, kozmik düzeni belirtmektedir:
1.Tufanda Vishnu, balık olmuş, hayatta kalmış bir tek dürüst insanı taşıyan gemiye dağın tepesine kadar rehberlik etmiş ve insanın kurtuluşunu sağlamıştır.
2.Okyanusta sal gibi yüzen yeryüzünü, batma tehlikesinden kurtarmak için ViSHNU tümsek haline gelmiştir.
3.Bir başka zamanda yeryüzü akmakta iken onu yüzeye çıkarmak için ViSHNU, yaban domuzu olmuştur.
4.Yine o, insan-Aslan olarak yeryüzünü yıkmak isteyen dev bir şeytanı öldürmüştür.
5.Uğursuz bir devi devirmek için sürüngen haline gelmiş ve onu, Davut'un Calut'u devirdiği gibi devirmiştir. 6.Nihayet insan haline gelmiş ve iktidarı kendi yararlarına işgal etmek isteyen çok sayıda ki savaşçıyı baltasıyla öldürmüştür.
7.Hind mitolojisi içinde Vishnu, Rama haline gelmiştir.
8.Yine Hind mitolojisi içinde Vishnu, Krishna haline gelmiştir
19-basit bir peştemala sarılmış, buzullar ve kayalıklar arasında yüksek dalgaların içinde bir kaplan derisinin üzerinde tayyöre oturmuş olarak ve üçlü keskin bir çelik tuttuğu halde, boynunda da insan kafalarından bir kolye taşıdığı şekilde tasavvur edilen nedri?
19-shiva. Hind dini inancında Shiva bir dans Rabbi olarak da tasavvur edilmektedir.
20-shivaya bağlı tanrılar hangileridri?
20-1- Tanrı Ganesha: Aile Tanrısıdır.inananların yollarındaki engelleri gidermektedir.
2- Tanrı Skanda: Savaşın başında bulunan Tanrıdır.
3- Tanrı Kubera: Zenginliğin yaratıcısı ve koruyucusudur.
21-hinduizmdeki tanrıçalar nelerdir?
21-Lakshimi =Refah, talih, mutluluk ve sıhhat tanrıçasıdır.
Durgâ=Durgâ, "Yaklaştıniması zor olan şey" anlamına gelmektedir.Durgâ ismi, büyük Tanrıça1 ya dehşetli görünümünden dolayı verilen isimlerden birisidir. Bakire bir tanrıçadır.
Kâli=Yaşlı bir zenci kadın, Vampirin kan akan buruşmuş ağzını açmaktadır.
Bilgilen=indra, Tanrıların yeryüzündeki efendisidir.insanların ve hayvanların çoğalmasını sağlamaktadır. Indra'nın en önemi özelliklerinden biri, onun savaşçı bir Tanrı olmasıdır. O'nun ibadet vakti, genelde öğle vaktidir. Yaz mevsimi indra'nın kutsal mevsimidir.
22-hinduizmdeki tanrılar nelerdri?
22-vişnu,,,indra,,shiva,,,agni,,,varuna,,,mitra,,,
23-Hinduizm’de Bazı Dini Kavramlar nelerdri?
23-Dharma==, evrensel düzeni, hukuki kanunu, politik ve sosyolojik normTarı, bünyesinde bulunduran bir kavramdır. Bu kelime'ye ebedilik anlamına gelen Sanâtana kelimesi de ilave edilerek, Hindular bu kelimeyi dinlerine vermektedirler. Böylece Hinduizm, SANÂTANA DHAR-MA adını almaktadır.
Avatara==Tanrılar birçok değişik şekilde tecelli etmektedir. Buna Hinduizm de Avatara denir. Yani Tanrı'nın yeryüzüne inerek, insan veya başka bir şeyde tecelli etmesi, Avatara'nın gerçekleşmesi olarak düşünülebilir. işte Vishnu, Kâinatın düzeni bozulduğunda, Avatarası ile Müdahale etmektedir.
Karman==Karman, iş, faaliyet, hareket anlamına gelmektedir. Atman denilen ruh, bedende hapis olarak kalacaktır. O ruha sahip olan ferd'in hareketleri, ruhun tutukluluğunu yakinen ilgilendirmektedir.Çünkü ferdi olarak yaptığı iyi ve kötü her hareket, görülmeyen fakat gerçek olan bir sonucun nedenidir.işte buna Karman denmiştir.
Tenasüh(Samsara)==Devamlı yeniden doğuşları yani tenasühü belirtmektedir.Buna göre Atman(ruh)bünyeden bünyeye durmadan göç etmektedir.
Yoga==Yoğa,insanın eneıjilerini belli bir hedefe doğru yöneltmesidir. Bu durumda yoğa,vücudun ve ruhun fiziki egzersizler yolu ile özel bir disipline girmesi olayıdır.
Sadhu==Toplumu terk eden, münzevi yaşamaya karar veren insanları belirtmektedir. SâdhuTarın yanlarında bulundurmaları gereken malzeme-ler şunlardır: Bir çift sandal Ģeklinde ayakkabı, baston, sadaka kasesi ve tespih.
Bhakti==Hinduizm de "Her şeyi Terk" anlamına gelmektedir.
Guru==ağırlığı olan, önemli olan anlamına gelmektedir.Geleneksel Hinduizm de ise GURU,manevi bir üstadı belirtmektedir. Guru'lar, müritlerine "Shiva'ya saygı" Ģeklinde günlük okuyacakları Mantra denilen bir zikir vermektedirler.
24-Yoğa' da ileri seviyede bir şeyler elde etmek için hangi şartlar bulunması gerekir?
24-a.Sağlam bir zihinsel dayanıklılığa sahip olmak.
b.Yoğa mensubunun, manevi bir yönetim yapısına ihtiyacı vardır.Bu üstad bir Guru'dur.
c.Yoğa'nın spiritüel ve kurtarıcı hedefi olmalıdır.
25-budizmin kurucusu kimdir?
25-Budizm'in kurucusu Siddaharta Gautama Buddha'dır. Buda'ya sakyamuni (Sakya klanının çilecisi...) de denmiştir. Çin'de, Moğolistan'da, Seylan'da, Tayvan'da, Kamboçya'da, Vietnam'da, Kore'de ve Japonya'da yayılmıştır.
26-Budizm de önemli olan nedir?
26-önemli olan Nirvanaya ulaşmaktır.
27- mutlak anlamda bir iç huzura erme ve gerçek Hakkı bulma olayına ne denir?
27- Nirvana denir.
28- Budizm'in Hindistan'da yayılmasını kendi çıkarlarına aykırı gören ve Budistlere karşı,amansız bir mücadeleye girenler kimlerdri?
28- Brahmanlar.
29- Tibet Budizmi de denen Budizm hangisisdir?
29- Lamaizm.
30- Buda'nın dört hakikatini Dharma (dhamma) genel hatları ile nelerdir?
30- Birinci Hakikat: Izdırabın evrenselliği üzerine dayanır: Her şey ızdıraptır.
ikinci Hakitat: Izdırabın menşeini gösterir: Izdırabın menşei arzudur.
Üçüncü Hakikat: Izdırabın yok oluşunu açıklar: Izdırabın yok olması için, arzunun yok edilmesi gerekir.
Dördüncü Hakikat: Izdırabın yok olma yolunu açıklar: Bunun yolu, NiRVANA'ya ulaşmaktır.
31- Buda'ya göre bir Budist rahibinin ve rahibesinin pratikte uyması gereken Ģeyler nelerdir?
31- Traş olmak. (Saç ve sakallarını kestirmek).
Kadınlar da saçlarını traş ettirmektedirler.
Sarı elbise giymek.iki ayda bir defa oruç tutmak.
Oruçlu iken günahlarını itiraf etmek
ibadeti meditasvon ile yapmak.
32-budizmde kaç türlü meditasyon vardır?
32- Sükûnet yolu(samatha):Sükunet, zihnin bir yere merkezîleş- mesidir.Bu durumda zihin, hareketsiz, sakindir.
Derin vizyon yolu(vipassana):Derin vizyon, içerde aniden yanan bir ışık gibidir. O ışık, bütün bedensel ve zihinsel sefaletlerin geçiciliğini hissettirir.işte sadece bu vizyon, Nirvanaya götürür.
33- Buda'ya göre mevcudatın kaç unsuru vardır?
33-6. toprak, su, ateş, hava, esir ve bilgi.
34-budizmin kutsal kitabı nedir?
34- üç sepet anlamına gelen Tripitaka dır. Tripitaka üç bölümden meydana gelir:
Vinaya-pitaka (Disiplin sepeti).
Sutta-pitaka (Telkin sepeti):
Abhidharma-pitaka (Felsefi ve psikolojik yorumlar sepetini oluşturur.):
Oku= Kısaca bu üç sepeti, disiplin sepeti, vaazlar sepeti, doktirinler sepeti olarak belirtebiliriz.
35-budizm iman ilkeleri nelrdrı?
35- "Buda'ya sığınırım, Dharma'ya sığınırım, Sangha'ya sığınırım" Şeklindeki üç cevher kabul edilen ilkedir.
36- Nirvanaya ulaĢmanın yolLARI NELERDİR?
36-dünyayı terk……Ruhtaki pislikleri temizlemeye yönelen ruhî egzersizler…..Murakabe Tekniği
37-budist mabedlerine ne isim verilir?
37-pagoda.(((( Budist, genelde üç şeye önem vermelidir: Buda'nın heykellerine. Budanm hatıralarına. Buda'nın altında ilhama kavuştuğu Bodh-Gaya'daki incir ağacını ziyaret etmeye.
38- Budizm'deki sürekli doğuĢlar çarkına nedenir?
38-kamma(karman).denir.
Bilgilen= Başlangıçtan beri Budizm'de, Budistler dört grupta teşkilatlanmışlardır: Bhikhu'lar: Bunlar, Budist rahiplerini meydana getirirler. Bhikkhuni'ler: Budist rahibeler sınıfıdır. Upasaka'lar: Bunlar, laik erkek Budist cemaatidir. Upasikalar: Bunlar da laik kadın cemaatidir. Budist laikler, beş prensibe uymak zorundadırlar:
1-Canlıları öldürmemek, 2. Hırsızlık yapmamak, 3.Gayr-i meşru cinsel ilişkiye girmemek, 4. Yalan söylememek, 5. Aşırılığa neden olacak alkollü içkiler kullanmamak. Stupa Bölümü: Bu bölümde, Buda'nın maddi olarak kalan bütün hatıraları ve büyük azizlerinin hatıraları saklanmaktadır. Burası bir nevi "Kutsal emanetler" bölümüdür. Budizm, Avrupa'da sadece literatürlerde tanınan bir din olarak görülmekteyken yarım asırdan beri Budizmin ZEN Ģekli Batı'da tanınmaya başlamıştır. Son yarım asırdan beri Amerika'da Budizm ciddi şekilde ilgi görmüştür. Amerika'da Budizmin iki şekli dikkat çeker: Zen Budizm ve Tantrik Budizm.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder