18 Mart 2015 Çarşamba

islam tarihi ÜNİTELERİN TAMAMI ÖZET ŞEKLİNDEDİR

                                                             ÜNİTELERİN TAMAMI ÖZET ŞEKLİNDEDİR
*****Çin ilerlemesinin durdurulması amacıyla Salih bin Ziyad kumandasındaki İslam ordusunu, Türklere yardıma kim gönderdi?                                                                                                                                                                                                                         =ebu müslim_i horasani.
***** Talaş Savaşı ve Sonuçları ne olmuştur?                                                                                                                                                     talas savaşı çinleler ve islam ordusu arasında 751 senesinde olmuştur(çinlilerin üzerine sonradan karluk türkleri de saldırınca )savaşı çinliler kaybetmşlerdir.bu savaş sonunda;Türk Müslüman ilişkilerinde ve Türklerin Müslümanlaşmasında bir dönüm noktası olmuştur. Batı Türkistan Çin istilasından kurtulmuştu. Türkler, bundan sonra kendilerine değer veren, insanca davranan ve diğer milletlere İslam’ın ruhuna uygun bir hoşgörüyle bakan Abbasileri ve İslamiyeti benimsediler. Toplu halde Müslüman olanların başında Karluk Türkleri gelir. İslam dini daha sonra Oğuz Türkleri arasında büyük bir hızla yayılmaya başladı.
***** İslamiyetin Türkler tarafından benimsenmesi ve hızla yayılmasının başlıca sebepleri  nelerdir?                                                                                                                                                                      •İslamiyetteki cihat ruhu, Türklerin ilerleme ve fetih anlayışına uygundu.                                                                                                           •Abbasi yönetiminin  genel olarak  Mevali adı verilen Arap olmayan Müslümanlara  iyi davranması.                                                                                                                                                             •Türklerin İslamiyeti benimsemelerinde, bunların dışında  siyasi ve iktisadi faktörlerin de etkisi olmuştur.                                                                                                                                                      *Eski Türklerin dini inanışları ile İslam inancı arasındaki benzerlikler.
***** İslâmiyetin, devlet ve halk olarak Türkler arasında kabulü, ilk defa hangi devlet arasında olmuştur?                                                                                                                                                                 .İtil (Volga) Bulgarları arasında gerçekleşmiştir
*****-idil bulgarlıgı hanlıgına son veren kimdir>?                                                                                                                                                                 -moğol hanı olan batu han 1236 yılında idil bulgar hanlıgına son vermiştir.
***** karahanlılar hangi boylardan meydan gelmekltedirlerdir?                                                                                                                                          -karluk,Çiğil,yağma boylarından.
***** kimin zamnında Türkler toplu halde müzlüman olmuşlrdır?                                                                                                                               -saltuk buğra han’ın Müslüman oluşuyla nerdeyse iki asrdr islamı tanıyan Türklerin bu dine toplu bir şekilde kabulü gerçekleşti.saltuk han Abdülkerim adını almıştr.
*****- kimin zamnında  10 bin çadırdan oluşna bir kitel İslam girmştr?                                                                                                                             -şerefüddevle arsalan han Süleyman zamnında  balasagun ve Bulgar bölgesinde yaşayan  binlerce türk etkilenerek İslam girdiler.
***** hindistana islamın götürülmesi konusunda ilk adımları kim atmıştır?                                                                                                           -sebük tegin.aynı zamanda gazneli devletini kurmuştur.
***** hindistanı İslamlaştırmak için hindistana 17 kez askeri harekat düzenleyen ve bunlardan en meşhuru 1025-1026 yıllarında somnata yapılan ,zaferle dönülen 16 .seferin sahibi hükümdar-sultan kimdir?                                                                                                                                                                                                             -sultan mahmud.
*****- Sultan Mahmut kimleri itaat altına almak için mücadele etmiştir?
- Gurluları
***** gazne devletinin cöküşü sırasında amcasını yenerek tahta gecen ve ülke topraklarını koruma altına almak için pakt olusturan sultan kimdir?
- mevdud
***** bir yıl için de sultan olan 3kişi kimdir?
-II.mesud, Ali ve abdurresit.
***** isyancı Racalara karsı Hindistan da uzunn süre mücadele eden sultan kimdir?
- Behram sah’tır
***** gazneli devletinin askeri gücünü kimler oluşturudu_?                                                                                                                                          -gulamlar.gulamların başında “saları gulam”bulunurdu.sultanıun çadırını koruyan özel birliklere ise “gulamı has”denirdi.
*******gazne ordusunun en önemli ve vurucu gücü sayıları 1700 olan savaş filleriydi.***
*****-oguzlarda yabgu,,külerkin,,sübaşı,,yınal  kimler için kullanılır?                                                                                                                                       -yabgu==oguzlarda reis kabilenin yaşça en büyüğü anlamında,=külerkin=başkan yardımcısı.=sübaşı=ordu kumandanı.=yınal=küçük rütbeli kumandan.
*****gaznelileri horasan dan tümüyle kim çıkatmıştır?                                                                                                                                                   -çağrı bey 1040 yılında belhi alarak gaznelileri tümüyle horosandan çıkamıştır
***** azerbaycandaki şeddadi,tebrizdeki revadi ,diyarbekir bölgesindeki mervani hanedanlarının Selçuklu tabiiyetine kim almıştır?                                                                                                                                                                                                                                             -sultan Tuğrul .
***** alparslanın 9 yıllık saltanat süresince en büyük başarısı nedir?                                                                                                                   -bizanslılara karşı kazandığı malazgirt savaşıdır
***** Sultan Meliksah devri nasıldır?
-içte adil bir yönetimin sergilendiği, asayisin, ticaret ve hac yollarının güvenliğinin sağlandığı, dısta ise Abbasi Halifeliğine bağlılığın teyid edildiği ve bunun bir göstergesi olarak Fatımilerle ve onun müttefiki olan diğer Sii-Batıni gruplarla mücadele edildiği; Gazneli ve Karahanlı devletlerinin tabilikte tutulmaya devam edildiği bir devir olmustur
***** suriye selçuklu devletini kim kurmuştur?                                                                                                                                                                      -atsızı ortadan kaldırarak surıya selçuklu devletini kuran tutuş.tur..1079.
***** alamut kalesini kim alımıştır ve sonucunda ne olmuştur?                                                                                                                                    -islam tarihinin en önemli gelişmelerinden biride hiç şüphesiz batıni dailerinden hasan sabbahın 1090 senesinde kazvın yakınlarındaki alamut kalesini ele geçrmesi(4 eylül 1090)ve burada şii-fatımi kurması olmuştur.
***** selçukluların en talihsiz sultanı kimdir ve şanzssızlıgının sebepleri nelerdir?                                                                                                                               -berkyaruk tur.
***** muhammed tapar isyanı kim zamanıda kaçyılında çıkmıştır?                                                                                                                              -sultan berkyaruk 1099.
***** berkyaruk zamnında başlayan haçlı seferlerinin sebepleri neleridr?                                                                                                                 -hristiyan hacıların eskisine oranla kudüsü rahatlıkla ziyaret edememeleri,hristiyanların kutsal haç ve toprakları geri alma istekleri ile doğunun verimli topraklarını ele geçirme arzuları sayılabilir.öte yandan şii-fatımi devletinin Sünniliğinin savunucusu Abbasi halifeliği ve büyük Selçuklu sultanlıgının karşısında yeniden prestij kaznamak için yaptıgı teşvik ve tahriklerin de bu seferlerin başlamasında etkili oldugu anlaşılıyor.haçlılar 1099 senesinde Fatımilerin yönetimindeki kudüsü işgal ettiler,daha sonra trablusşamı aldılar.böylece İslam dünyasının ortasında biri krallık (Kudüs)olmak üzere üçüde kontlık(Antakya,urfa,trablusşam)kurulmuştru.
***** ismaililere –batınilere-liderlik yapan kimdir?                                                                                                                                                                              -hasan sabah.
***** Selçukluların en uzun süre tahtta kalan hükümdarı kimdir?ne kadar kalmıştır?
- Sencer, Selçukluların en uzun süre tahtta kalan hükümdarıdır. Onun 38 senelik sultanlık yapmıştır
*****alparslanın ölümünden sonra Selçuklu tahtına kimler oturmuştur?
-melikşah,berkyaruk,tapar ve Sencer.
*****Anadolu Selçuklu devleti tam bagımsızlıgına ne zaman kavuşmuştur?
-melikşahın ölümünden sonra.
*****Anadolu Selçuklularında birinci haçlı seferini başlatan ve konyayı başkent yapan kimdir?
-1.kılıçarslan
*****miryakefalon savaşı kimler arasında kaç yılında olmuştur?
-anadolu Selçuklu---bizans arasında.1176 tarıhınde.malazgirt savaşından sonra en büyük zafer olmuştur.
*****yassı çemen savaşı ne zaman kimlerle olmuştur?
-1230 yılında.anadolu selç..ile harezmşahlar arasında.
*****Anadolu Selçuklularının taht kavgalarının sebepleri nelerdir?
-sultan ülke topraklarını ogulları arasında paylaştırıyor ve şehzadeler yönetimleri altındaki bölgelerde yarı bagımsız hareket ediyorlardı,kavgaların sebebi buydu.
*****Anadolu selç.mimarisinin en önemli özelliklerini taşıyan örnek hangisidir?
-beyşehirdeki eşrefoğlu camii.
*****ırak Selçuklu devletinin,sultan mahmudun saltanı döneminde en ciddi tehlike kimlerdi?
-gürcüler.
*****kirman bölgesi neresidir?
-iranın doğusunda yer alan tarihsel bir bölgedir.
*****kirman eyaletinin önemli şehirleri nerelerdir?
-berdesir,bem,ciruft,refsencan,zerend,sircan,mahan,kehnue.
*****Selçuklu tarihinde ilk deniz aşırı seferini düzenleyen kimdir?
-melik kavurd.
*****nizamulmülk tarafından b.selç.sultanı ilan edilen kimdir?
-melikşah.
*****kirman selç.kim zamanında parlak bir dönem yaşamıştır?
-1.arslan şah.
*****kirman selç.devletine kimler son vermiştir?
-oguzlar.
*****Rıdvan Halep selç. Meliği,,,dudak dimaşk selç. meliği,,,
*****harezm   bölgesi neresidir?
-ceyhun ırmagının aral gölüne doğru akarken oluşturduğu deltanın adıdır.günümüzde iran,Türkmenistan,Özbekistan ve Tacikistan sınırları içinde kalmaktadır.şu anda bölge=hive=diye bilinir.
*****harezm kim zamnında büyük bir ilerleme göstermiştir<?
-kutbeddin Muhammed zamnında.
*****harezmşahlar kim zamanında yarı bagımsızlıklarını kazanmışlardır?
-atsız zamnnda.sencer zamanında tam bagımsızlıklarına kavuşmışlardır.
*****ırak selç devletini kim ortadan kaldırmıştır?
-rukneddin .
*****ilk gerçek harezmşah olarak tahta çıkna kimdir?
-il arslan.
*****otrar facıası kaç yılında gerçekleşmiştir?
-1218.yılında.mogol ticaret kervanını harzemşah valisi tarafından yagmalanıp(vali inalcık),insanların sakalları yakılarak ülkelerine göndermiş.
*****Moğolların yenilmez bir güç oldukları efsanesi hangi savaşta bitmiştir.kaç yılında olmuştur bu savaş?
-pervan savaşında mogollar ilk büyük malübiyetlerini almışlar ve tarihe geçmiştir.1221 yılında.
*****yassı çemen savaşı kaç yılında ve kimler arasında olmuştur?
-celaleddin harzemşah ve eyyubiler(Anadolu selç.ile ortak kuvvet idiler) arasında 1230 yılında olmuştur.
*****harzemşahlar kim zamnaında doğunun en büyük askeri kuvveti haline gelmiştir?
-tekiş zamanında.
*****Moğol –harzemşah savaşları nasıl başlamıştır?
-otrar faciasından sonra .ve 1231 yılında harzemşahlar yıkıldı.
*****Selçuklu devletinde şehzadeleri yetiştirip eğiten büyük emirlere ne denir?
-atabeg denir.
*****atabegler tarafından kurulan devletler hangileridir?
-dımaşk atabegleri-(tuğtiginler,böriler).-musul ve Halep atbegleri(zengiler).-azerbaycan atabegleri.(ildenizler).-meraga atabegleri.(ahmediler).-fars atabegleri.(salgurlular).-erbil atabegleri.(beğtiğinliler).-kirman atabegleri.(kutluğhanlar)…
*****Musul-halep atabegini kim kurmuştur?
-1.imameddin zengi.
*****nureddin zenginin emriyle fatimileri tamamen ortadan kim kaldırmıştır?
-selehaddin  eyyubi.
*****adil bir hükümdar olan haftada 2 gün halkın huzuruna çıkarak şikayetlerini dinleyen ,bu sebeple kendisine halkı tarafından el-emirul adil (adil hükümdar)lakabı verilen kimdir?
-nureddin mahmud zengi.
*****artuklu hanedanı nerelrde hüküm sürmüştür?
-hasankeyfve ve  Diyarbakır,Mardin,ve meyyafarikin ve harputta hüküm sürmüştür.
*****Hasankeyf de artuklu hanedanının birinci kolunu kim kurmuştur?
-muinüddin sökmen 1102 yılında kurmuştur.(eyyubiler sonvermiştir)                                                                                                                                                           *****artukluların mardın kolunu kim kaç yılında kurmuştur?
-1106 senesinde necmeddin ilgazi kurmultur.(karakoyunlular sonvermiştir)
*****artuklularıun Harput kolunu kim kurmuştur?
-1185 senesinde belek b.behram kurmuştur.(Anadolu selç.sonvermiştir)
*****artuklu dönemi eserleri arasında en dikkat çekeni hangisidir?
-1147 yılında inşa edilen malabadı köprüsüdür.malabadi köprüsü dünyanın en büyük taş kemerli köprüsüdür.ve ayasofyanın kubbesinin içine alabilecek genişliktedir.
*****Akkoyunlular'ın, devletlerinin kurulus tarihine kadar baslarında bulunan Reisleri KİMLERDİR?
-tur ali bey,,,kutlu bey ve ahmed bey.
*****akkoyunlu devleti ne zaman yükselişe geçmiştir?
-uzun hasan zamanında.en geniş sınırlarına da uzun hasan zamnında ulaşılmıştır.
*****akkoyunlular Osmanlıya karşı kimlerle iş birliğine girmiştir?
-Akkoyunlular, Osmanlılar’a karsı; Venedik Cumhuriyeti, Trabzon-Rum imparatorluğu, Karamanoğulları Devleti, Papalık,isfendiyaroğulları vs. topluluklar ile isbirliği ve dayanısma içerisine girmişlerdir.
*****Otlukbeli savaşı kimler arasında kaç yılında olmuştur?
-osmanlı ve akkoyunlular arasında olmuştur.
*****akkoyunlu devletinin başına uzun hasanın ölümünden sonra kimler geçmiştri?
-sultan Halil ve sultan Yakup.
*****akkoyunlu hükümdarları hangi ismle anılırlardı?
-Hükümdarlar uluğ bey’ ya da han unvanıyla anılırdı.
*****Uzun Hasan, ülkeyi harap eden asiret kavgalarına, mera, otlak anlasmazlıklarına son verebilmek için, birçok kanunlar düzenledi. Bu kanunlar,bölgede nasıl anılmıştrı?
-uzun süre, bölgede ‘Hasan Padisah  Kanunları’ olarak anılagelmistir.
*****akkoyunlular hakkında geniş bilgi nerden alınır?
-Akkoyunlular tarihine ilişkin ayrıntılı bilgiler Ebu Bekr Tihrânî tarafından yazılmıs olan Kitâb-ı Diyârbekriyye’de yer almaktadır.
*****Akkoyunlu sarayındaki baslıca görevliler kimlerdri?
-rikâbdar,teşrifatçı, çesnigîr, mirahur, kusçu, muhasip, hazinedar, nekkareci, sarabdar, ferraş gibi ünvanlara sahip kisilerden olusuyordu.
*****tolunogullarında halifeden sonra paranın üstüne ismini yazdıran kimdir?
-ahmed.b.tolun.
*****halifenin kendisine veliahd tayin ettiği ve ahmed.b.tolunun(mısır iç işlerinde) düşmanı haline dönüşen kimdir?
-el-muvaffak.
*****Tolunî hanedanının son yılları nasıl geçmiştir?
-idarede tecrübesiz emirlerin isabetsiz kararları , emirlerin neden olduğu entrikalar ve Abbasîlerin gittikçe artan
müdahalesiyle geçti.
*****tolunuğulları devletini suriyedeki isyanlarıyla tehdit edenler kimlerdir?
-karmatiler.
*****mısıra karadan ve denizden hücum eden Abbasi komutanı kimdir?
-Muhammed b. Süleyman.ve Abbasiler tolunoğlu devletine son vermiştir.905
*****ihşidiler başka hangi ismile anılır?
-akşitler.
*****ihşidiler hanedanının kurucusu kimdir?
-muhammed b.tuğç
Bilgilen=Unûcur’un ölümünden sonra yerine geçen kardesi Ali’nin zamanında, 960’ta Mısır’da büyük bir kıtlık daha görüldü. Gıda ürünlerinin fiyatları artmıs, buğday ve arpa bulunamaz olmustur. Bu kıtlık beseri sebeplerden dolayı çıkmıstı. Söyle ki; söz konusu tarihte Kuzey Afrika üzerinden Fatımiler Mısır’a bir saldırı düzenlemisler ve bölgeyi talan etmislerdi.ihsidiler zamanında Nil nehrinin akısındaki düzensizlik ve kuraklıktan dolayıbirçok kıtlık yasanmıstır. Kıtlıkların arkasından da veba salgınları görüldü. Bir yandan doğal felaketler, diğer yandan da komsu devletlerin saldırıları nedeniyle Mısır halkı büyük sıkıntılar çekti. Askerler ve halk arasında ayaklanmalar meydana geldi.idareciler bu sorunların üstesinden gelemediler.
*****ihsidîler hânedânının en önemli iki sahsiyeti kimlerdir?
-ihşid ve kafur.
*****Memlûk ne demektir?
-harplerde esir düserek veya tüccarlardan satın alınarak köle olan beyaz insan” anlamına gelmektedir. harplerde esir düserek veya tüccarlardan satın alınarak köle olan beyaz insan” anlamına gelmektedir.
*****memluk  sisteminin iki temel fonksiyonu neydi(devletin yapısında oluşurken)?
-ilki, uygulandığı devletlerde askeri yapının güçlenmesini sağlamak, ikincisi de , devletin ihtiyaç duyduğu yetenekli idareci karolarını yetistirmekti.
*****islam tarihinde memlûkler tarafından kurulan baslıca devletler nelerdir?
-ihşidiler (Abbasiler'in memlûkleri)
Tolunoğulları (Abbasiler'in memlûkleri)
Gazneliler (Samaniler'in memlûkleri)
Harezmşahlar (Selçuklular'ın memlûkleri)
Delhi Sultanlığı (1206-1290)
Mısır Memlûk Hanedanları (Eyyubiler'in memlûkleri)
*****eyyubilerde sultan olan kadın kimdir?
-Melik Necmeddîn Sâlih'in dul karısı Secerü’d-dürr Sultan oldu.
*****mısırıda almak için yola çıkan Moğolları yenen memluk sultanı kimdir?
-kutuz.ayn calut savaşında.1260.
*****sultan kutuz kim tarafından neden öldürüldü?
-Sultan Kutuz, Ayn-ı Câlût zaferinde,Türk ordusunu öncü birliklerine kumanda eden Baybars'a, vaad ettiği Halep umumî valiliğini vermediği için, onun tarafından öldürüldü.
*****Abbasiler’in Mısır dönemi nasıl başlamıştır?
-Baybars, 1258'de Hülâgu'nun,Abbasileri Bağdat'tan çıkarmasına karsılık olarak Abbasîlerden El-Muntasır'ı 1261'de, ahire'de,halife ilan ettiğinde başlamıştır.
*****Antakya'yı alarak buradaki Haçlı prensliğini yıkan kimdir?
-memluk sultanı baybars.
Bilgilen=Sultan Baybars, Moğol hakimiyetinin Suriye ve Mısır'a tasınmasına kesin sekilde mani olup, Haçlıların iki yüz yıldan fazla süren Ortadoğu isgaline son verdi.
*****iktidara geçtiği zaman, altmıs yaşını geçmis bulunan memluk hükümdarı kimdir?
-Kansu Gavrî.
*****merciidabık savaşı kimler arasında olmuştur?
-osmanlı-memluklular arasında.
*****memluklu devletine kim ne zaman son vermiştir?
-osmanlılar.(yavuz sultan selim). 23 Ocak 1517'de.
                                                                              DEĞERLENDİRME SORULARI
 Soru-1: Aşağıdakilerden hangisi Türklerin Müslüman olmasını kolaylaştıran  faktörlerden biri  değildir?
a) Abbasilerin  Arap olmayan  Müslümanlara  yaklaşımı 
b) Eski Türk inanışlarının  islam’a uygunluğu
c) islamın cihad esasının Türklerin savaşçı karakteriyle uyuşması
d) Siyasi ve iktisadi sebepler
e) Araplara duydukları sevgi .&&&&
Soru-2: Aşağıdakilerden hangisi Emeviler Devrinde Türk ülkesindeki fetihleri  yürüten kumandanlardan biri değildir.
a) Ebu Müslim-i Horasani
b) Kuteybe b. Müslim 9
c) Ahmed b. Tolun.&&&&
d) Tüzün
e) Ubeydulla b. Ziyad
Soru-3 Talas Meydan savaşı esas olarak kimler arasında yapılmıştır.
a) Çinliler-Abbasiler
b) Çinliler-Karluklar. .&&&&
c) Çinliler-Göktürkler
d) Çinliler-iranlılar
e) Moğollar-Türkler
Soru-4: Aşağıdakilerden hangisi ilk  Türk islam devletlerinden biri değildir.
a) Tolunoğulları
b) Sacoğulları
c) idil(Volga) Bulgarları
d) Samaniler.&&&&
e) Karahanlılar
Soru-5: Abbasi halifeliği ile ilk  diplomatik ilişki kuran Türk hükümdarı  kimdir? 
a) Satuk Buğra Han
b) Almış  Han.&&&&
c) Musa Yabgu
d) Çağrı Beg
e) ilalmış
Soru-6: Karahanlılardan islam Dini kabul eden ilk hükümdar kimdir?
a) Tuğrul Kara Hakan
b) Satuk Buğra Han.&&&&
c) Tabgaç Buğra Kara Hakan
d) Hızır Han
e) Ahmed Han
Soru-7: Karahanlı hanedanı hangi tarihte Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrıldı?
a) 1032
b) 1040
c) 1042.&&&&
d) 1044
e) 1056
Soru-8: Batı Karahanlı Devletine   kimler  tarafından son verilmiştir?
a) Gazneliler
b) Samaniler
c) Karahıtaylar(DOĞU KARAHANLILARA SON VERMİŞTİR)……..
d) Harizmşahlar .&&&&
e) Selçuklular
Soru-9: Yusuf Has Hacib Kutadgu Bilig adlı eserini  hangi Karahanlı hükümdarına takdim etmiştir?
a) Tangaç Buğra Han.&&&&
b) Tuğrul Kara Han
c) Togan Ahmed Han
d) Muhammed Buğra Han
e) Yusuf Han
 Soru-10: Dandanakan  savaşı kimler arasında yapılmıştır.
a) Gazneli-Selçuklu.&&&&
b) Gazneli-Karahanlı
c) Gazneli-Samani
d) Gazneli-Hint Racası
e) Gazneli-Gur
Soru-11: Gaznelilerde kadıların bakmaktan aciz oldukları davalara bakan ,devlet görevlilerini yargılayan  mahkeme hangisidir
a) Mahkeme-i Kübra
b) Divan-ı Mezalim 
c) Divan-ı Vezaret .&&&&
d) Divan-ı İşraf
e) Mahkeme-i Ülya                                                                                                                                                                                                      Soru-12: Aşağıdakilerden hangisi  Gazneli  hükümdarı  değildir? 
a) Mesud, 
b) Mevdud
c) Behramşah 
d) Sencer:&&&&  
e) Şirzad 
Soru-13: Selçuklu hanedanının  en uzun ömürlü şubesi hangisidir?
a) İran Selçukluları
b) Irak Selçukluları
c) Anadolu Selçukluları.&&&&
d) Kirman Selçukluları
e) Suriye Selçukluları
Soru-14: Selçuklular anayurtlarından ayrıldıktan sonra göç ettikleri ilk yer neresidir?
a) Buhara yakınlarındaki Nur kasabası
b) Seyhun nehri kıyısındaki Cend şehri.&&&&
c) Buhara
d) Horasan
e) Harizm
Soru-15: Abbasi halifeliğinin başkentinde bir süreliğine   Şii-Fatımi  hakimiyetini kuran kimdir?
a) Arslan Besasiri.&&&&
b) Karvaş Ukayli
c) Müeyyed fidd-in Şirazi
d) Amidülmülk Kündüri
e) Nasrüddevle Hamdani
Soru-16: Alparslan’ın, Malazgirt Savaşı öncesindeki  en büyük  hedefi neydi?
a) Haleb’in Mirdasi emirini itaat altına almak 11
b) Musul’daki Ukayli  iktidarına son vermek
c) Diyarbekir’deki Mervanilerin hazinelerine el koymak
d) Suriye’deki Şii  hakimiyetine son vermek
e) Mısır’daki   Fatımi devleti’ni ortadan kaldırmak.&&&&
Soru-17: Aşağıdakilerden hangisi Anadolu Selçuklu sultanlarından biri değildir?
a) Alaeddin Keykubad 
b) Gıyaseddin Keyhüsrev 
c) İzzeddin Keykavus 
d) Celaleddin Melikşah .&&&&
e) Rükneddin Mesud 
Soru-18: Anadolu Selçukluları, hangi savaşın sonucunda   Moğolların denetimine girmişlerdir ?
a) Miryokafalon
b) Yassıçemen
c) Otrar
d) Ayn Calut 
e) Kösedağ.&&&&
Soru-19: Kösedağ Savaşının  tarihi aşağıdakilerden  hangisidir? 
a) 1243.&&&&
b) 1220
c) 1237
d) 1258
e) 1246
Soru-20: Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılışında  aşağıdakilerden hangisinin etkisi  olmamıştır?
a) Babai isyanı
b) Batıniler.&&&&
c) Moğol istilası
d) İdarede veraset usulü
e) Oğuzların iskanı meselesi
Soru -21: Irak  Selçuklu  Devleti’nin kim kurdurmuştur??
a) Alparslan
b) Muhammed Tapar
c) Tuğrul Bey
d) Sultan Sencer.&&&&
e) Selçuk Bey
 Soru-22: Irak  Selçukluları hangi olaydan sonra tam bağımsız hale gelmişlerdir?
a) Melikşah’ın ölümü
b) Sencer’in Oğuzlara  esir düşmesi
c) Save Savaşı
d) Muhammed Tapar’ın Ölümü
e) Sencer’in ölümü .&&&&
 Soru-23: Irak Selçuklu Devleti hangi tarihte yıkılmıştır? 
a) 1194.&&&&
b) 1183
c) 1120
d) 1243
e) 1258
Soru-24: Aşağıdaki şehirlerden hangisi Irak Selçuklu Devleti sınırları içerisinde değildi?
a) Isfahan
b) Hemedan
c) Merv.&&&&
d) Rey
e) Kirmanşah 
Soru-25: Aşağıdakilerden hangisi Kirman meliklerinden biri değildir?
a) Kirman-şah
b) İran-şah
c) Turan-şah
d) Sencer-şah .&&&&
e) Arslan-şah  
Soru-26: Kavurd Bey ‘in akıbeti ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Melikşah tarafından  öldürülmüştür. &&&&
b) Alparslan tarafından idam edilmiştir.
c)  Alparslan tarafından sürgüne gönderilmiştir.
d) Alparslan tarafından  gözlerine mil çektirilmiştir
e) Melikşah tarafından  ömür boyu hapse mahkum  edilmiştir
Soru-27: Suriye Selçuklu Devleti hangi tarihte iki şubeye ayrılmıştır?
a) 1092
b) 1094
c) 1095.&&&&
d) 1099
e) 1105
Soru-28: Dımaşk Selçuklularının   son meliki kimdir?
a) Tutuş
b) Tuğtekin
c) Dukak
d) Rıdvan
e) Ertaş.&&&&
Soru-29: Hutbelerde dört hafta süreyle Fatımi halifesinin  adını okutan, ancak   tepkiler üzerine  bu uygulamaya son vermek zorunda kalan    Suriye Selçuklu meliki kimdir?
a) Dukak
b) Rıdvan.&&&&
c) Tutuş
d) Alparslan  el-Ahras
e) Sultan-şah
Soru-30: Aşağıdakilerden hangisi Harezmşahlardan  biri  değildir?
a) Alaeddin Muhammed
b) Celaleddin Melikşah.&&&&
c) Alaeddin Tekiş
d) Kutbeddin Muhammed
e) Celaleddin Muhammed
Soru-31:Harezmşahlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Devletin kurucuları Alp Er Tunga’nın soyundan gelmektedir.&&&&
b) Büyük Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonar tam bağımsızlığa kavuşmuştur.
c) Kendi aralarında  taht kavgalarına giriştiklerinde  Karahıtaylar’dan  yardım
almışlardır.
d) Hatalı dış siyasetleri  ile Moğol istilasına  adeta davetiye çıkarmışlardır.
e) Abbasi halifeliğinin dini liderliğini tanımaktaydılar.
Soru-32: Celaleddin Harezmşah ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?  
a) Azerbaycan Atabegleri Đldenizlilere son vermiştir
b) Moğollarla mücadeleyi sürdürmüştür.
c) Anadolu Selçuklularıyla Yassıçemen’de yaptığı savaşı kazanmıştır.&&&&
d) Harezmşahların en ünlü hükümdarıdır.
e) Gürcistan’a sefer düzenleyerek Tiflis’i almıştır.
Soru-33: Aşağıdakilerden hangisi Harezmşahlar’ın  ortadan kaldırdığı devletlerden biri değildir?
a) Karahanlılar  
b) Guriler
c) Irak Selçukluları
d) Eyyubiler &&&&
e) Đldenizliler
Soru-34: Harezmşahlar Devleti’nin yıkılması aşağıdaki olaylardan hangisinin sonucunda olmuştur?
a) Moğolların Harezm şehirlerini istilası (1220) 
b) Yassıçemen Savaşı (1230) 
c) Otrar Faciası (1218)
d) Herat’ın Düşmesi (1222)
e) Sultan Celaleddin'in  ölümü   (1231) &&&&
Soru-35: Aşağıdakilerden hangisi bir atabeg devleti değildir?
A) Salgurlular
B) İldenizliler
C) Artuklular.&&&&
D) Zengiler
E) Tuğteginliler
Soru-36: Zengi hanedanının kurucusu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Aksungur  
B)  I.İmadeddin .&&&&
C)  Nureddin Mahmud  
D)  Tuğtekin  
E)  Sultan Mahmud
Soru-37:  Aşağıdaki olaylardan hangisi İkinci Haçlı Seferinin başlamasına  yol Açmıştır
A) İmadeddin Zengi’nin Urfa’yı  alması (1144) .&&&&
B) Selahaddin Eyyubi’nin Mısır’ın idaresini ele alması (1171)
C) Moğolların Bağdad’ı işgali (1258)
D) Zengi’nin Kudüs Kralı’nı esir alması (1137)
E) Nureddin Mahmud’un Kudüs kıralı  Bohemond III'ü mağlûp etmesi (1164) 9
Soru-38: Mısır’daki Fatımi Halifeliği idaresine kim tarafından son verilmiştir?
A) Nureddin Mahmud 
B) Şirkuh
C)Selahaddin Eyyubi                                                                                                                                                                                                             D) imadeddin Zengi &&&&
E) Seyfeddin Gazi
Soru-39: Aşağıdakilerden hangisi Nureddin Mahmud’un icraatları arasında yer almaz?
A) Darül-Hadis medresesi inşa etmesi
B) Haçlılarla mücadele etmesi
C) Bölgedeki mahalli beylikler üzerine seferler düzenlemesi
D) Selahaddin Eyyubi’yi Mısır’a göndermesi
 E) Berid teşkilatını  lağvetmesi.&&&&
Soru-40: Mardin  Artuklularının kurucusu ve   ilk hükümdarı kimdir?
A) Muinüddin Sökmen
B) Necmeddin İlgazi.&&&&
C) Seyfeddin Gazi
D) Belek  Gazi
E) Artuk  b. Eksük
Soru-41: Aşağıdakilerden hangisi Artuklu medreselerinden değildir?
A) Mesudiye 
B) Zinciriye
C)  Hatuniye 
D) Karatay.&&&&   
E) Şehidiye 
Soru-42:  Aşağıdaki devletlerden hangisi Artukluların himayesine girdiği
devletlerden  biri değildir?
A) Anadolu Selçukluları
B) Eyyubiler
C) Danişmendliler .&&&&
D) İlhanlılar
E) Karakoyunlular
Soru-43:Aşağıdakilerden hangisi Mardin Artuklu hükümdarlarından biri değildir?
A) Necmeddin İlgazi
B) Hüsameddin Timurtaş
C) Kutbeddin İlgazi
D) Artuk Arslan
E) Rükneddin Mevdud.&&&&
Soru-44: Aşağıdakilerden hangisi Artuklu eseri değildir
A) Diyarbakır Ulu Camii..&&&&
B) Mardin Ulu Cami
C) Mesudiye Medresesi
D) Malabadi Köprüsü
E) Eminüddin Külliyesi
Soru-45: Akkoyunlu Devleti’nin kurucusu kimdir?
a) Kara Yülük Osman Bey.&&&&
b) Uzun Hasan
c) Bayındır Han
d) Tur Ali Bey
e) Kutlu Bey
Soru-46: Akkoyunlular, Osmanlılar’a karsı asağıdaki devletlerden hangisi ile isbirliğine girismemislerdir?
a) Venedik Cumhuriyeti,
b) Trabzon-Rum imparatorluğu,
c) Karamanoğulları Devleti,
d) isfendiyaroğulları
e) Dulkadiroğulları.&&&&
Soru-47: Asağıdakilerden hangisi Otlukbeli savasının sonuçlarından biri değildir?
a) Akkoyunlular Türkmenler üzerindeki nüfuzlarını yitirdiler.&&&&
b) Akkoyunlular, Osmanlıya vergi vermeyi kabul ettiler.
c) Akkoyunlular, büyük devlet olma iddialarını kaybettiler.
d) Akkoyunlular, ciddî bir toprak kaybına uğramadılar
e) Akkoyunlular, Anadolu’dan Azerbaycan ve iran’a atıldılar
Soru-48: Asağıdakilerden hangisi Akkoyunlu devri mimari eserlerinden değildir?
a) Diyarbakır şeyh Matar Camii
b) Mardin Sultan Kasım Medresesi
c) Hasankeyf Zeynel Bey Türbesi
d) Hasankeyf er-Rızk Camii.&&&&
e) Ahlat Bayındır Künbedi
Soru-49: Asağıdakilerden hangisi Akkoyunlular tarihinin yazarıdır?
a) Celaleddin Devvani
b) Ağa Büzürg-i Tihrani
c) Ebubekir Tihrani:&&&&
d) Reşidüddin Hemedani
e) ibn Cerir et-Taberi
Soru-50: Asağıdakilerden hangisi Abbasilerin Tolunoğullarına müdahelerinin sebeplerinden biri değildir?
a) Mısır’ın sahip olduğu zenginliklerden daha fazla pay almak istemeleri
b) Tolunoğullarının halifelik için tehdit olusturması
c) Emirülümeraların tahrik ve tesvikleri
d) Tolunoğullarının Karmatilerle yeterince mücadele etmemeleri
e) Tolunoğullarının Arap olmamaları.&&&&
Soru-51: Kafur el-ihsidi için asağıdakilerden hangisi söylenemez?
a) Nubyalı siyahi bir köle idi.
b) Sairleri himaye etmistir
c) ihşid tarafından saltanat naibi ilan edilmisti
d) Ölümüyle Ihsidi Devleti yıkılmıstır.&&&&
e) Unucur ve Ali zamanlarında ihşidi devletinin gerçek hakimiydi
Soru-52: Humareveyh’in ‘Katrü’n-Nedâ’ (çiğ damlası) lakabıyla tanınan kızı Esmâ, hangi Abbasi Halifesi ile evlenmistir?
a) Müstain
b) Müktefi
c) Mu'tezid.&&&&
d) Mu’temid
e) Mühtedi
Soru-4: Tolunoğulları Devleti kim tarafından ortadan kaldırılmıŞtır?
a) Fatımiler
b) Abbasiler.&&&&
c) Karmatiler
d) ihsidiler
e) Memlükler
Soru-5: Mısır’daki ihŞidi idaresine kimler son vermiŞtir?
a) Eyyubiler
b) Memlükler
c) Tolunoğulları
d) Hamdaniler
e) Fatımiler.&&&&
Soru-1: Memlükler Devleti hangi devletin yerine kurulmuŞtur?
a) Tolunoğulları
b) Ihsidiler
c) Eyyubiler
d) Fatımiler
e) Abbasiler
Soru-2: Memlüklerin Moğolları yendiği savasın adı nedir?
a) Merc-i Dabık
b) Hıttin
c) Ridaniye
d) Ayn Calut.&&&&
e) Yassıçemen
Soru-3:Asağıdakilerden hangisi Memlüklü Devleti’nde bir hanedanın kurucusu
olmustur ?
a) Seyfeddin Kalavun.&&&&
b) Seyfeddin Kutuz
c) Baybars
d) Muhammed Kalavun
e) Barsbay
Soru-4:Aşğaıdaki hangisi Memlüklü dönemi mimari eserlerinden değildir?
a) Sultan Hasan Camii
b) Kayıtbay Camii
c) Birecik Kalesi
d) Sultan Berkuk Türbesi
e) Ezher Camii.&&&&
Soru-5: Asağıdakilerden hangisi memlük devletlerinden biri değildir ?
a) Samaniler.&&&&
b) Gazneliler
c) Tolunoğulları
d) ihsidiler
e) Harezmsahlar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder