5 Mart 2015 Perşembe

Dicle İlitam Hadis Metinleri YÜRÜYÜŞ, EN İYİ VE EN KOLAY SPOR TÜRÜDÜR

YÜRÜYÜŞ, EN İYİ VE EN KOLAY SPOR TÜRÜDÜR
YÜRÜYÜŞ, SPOR TÜRLERİNİN EN KOLAY VE EN İYİSİDİR.
Yüce Allah, insanı en güzel biçimde yarattı. Beden sağlıklı olduğunda kişi sevinir ve akıl da sıhhatli olur.  (Ayrıca) Hareketlilik artar ve işe koyulma büyük bir canlılık ve azimle olur. Bundan dolayı, bedenî spor, vücudu ve gücünü korumak için önemli ve zaruri bir yol sayılmıştır. (Nitekim) atalarımız çocuklarını çeşitli sporlara alıştırırlardı. Onlardan bazıları şunlardır: ata binme (binicilik), yüzme, ok atma (okçuluk). Böylece çocuk, zorluklara güvenle ve güçlü bir şekilde karşı durabilen güçlü bir binici olarak yetişir.
  Spor, modern çağda (günümüzde) gelişmiş ve hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiştir. Her devlette ülkelerine yüksek bir itibar kazandıran tanınmış sporcular ortaya çıktı. Spor bir eğitim, bir beceri ve bir sanattır. Her birimizin birer profesyonel oyuncu olmamız şart değildir. Ancak bedenimizin güzelliğini uygun bir spor etkinliğiyle korumamız gerekir. Bunlara örnek: yürüyüş, koşu, atlama, yüzme, futbol, basketbol, voleybol. Şimdi bunlardan en kolayını ve en iyisiniz ele alacağız: Yürüyüş.
Yürüyüş, vücudumuzu,  harekete geçiren bir egzersizdir. Vücudun farklı bütün kaslarını harekete geçirir. Bilimsel çalışmalar ve sağlık önerileri, fiziksel etkinliğin çok gerekli ve yararlı bir durum olduğuna işaret etmektedir. Hatta bedenin sıhhatini korumak ve kas kaybını önlemek için temel olarak kabul edilir.  Bundan dolayı her erkeğin, her kadının, her küçüğün ve her büyüğün bazı egzersizleri yapması önerilir. Nitekim fiziksel etkinlikler, vücudu ve vücudun farklı tüm kaslarını hareketlendiren etkinliklerden sayılır. Fakat yürüyüş yapmak isteyen kişi, yürüyüşten önce ısınma ve gevşemeye dikkat etmelidir. Gevşeme hareketleri, genellikle egzersizlere direk başlamadan önce yapılır. Vücut, kas ve beynin yürüyüşe hazırlanması için yapılan bu gevşeme hareketleri çok önemlidir. Bu hazırlık bizi kramp sorunlarından ve nerede olursa olsun ağrılardan korumaktadır.

         Birçok sebepten dolayı, yürüyüşe önem vermek gerekir.


Yürüyüş, en kolay spor çeşididir. Buna rağmen, özellikle, erkek olsun kadın olsun, otuz yaşını geçenler için çok önemli bir spordur. Yürüyüşün araç ve insan kalabalığından sakin olan yerlerde ya da temiz havaya sahip bir sahada veya ağaçlı bir yolda yapılması tercih edilir. Çünkü kişi yürüyüş yaptığında hızlı bir şekilde soluk alıp vermekte ve büyük miktarda hava solumaktadır.

         Bu spora başlamadan önce aşağıdaki sorulara cevap vermek gerekir. “Evet” ile cevap varsa yürüyüşe başlamadan önce doktora müracaat etmek gerekir.

•          Kalp sorunların var mı?
•          Kan basıncı hastalığın var mı?
•          Spor esnasında göğüs, el, boyun ya da omuzda ağrıların var mı (oluyor mu)?
•          Belli bir aktiviteden sonra soluk alıp verme sorunun var mı?
•          Kemiklerde ya da eklemlerde sorunların var mı?
•          Daha önce her hangi bir sportif etkinlikte bulunmamışken yaşın 50 ve üstü müdür?
•          Yürüyüşe engel olacak fiziksel bir sorunun var mı?

         Yürüyüşü nasıl yaparız (nasıl yürürüz):

Vücudun ve başın daima dik, bakışların da yere değil, öne ya da biraz yukarıda olmasına dikkat edilir. Gülümseme de tavsiye edilir. Çünkü somurtkanlık ve gerginlikle yapılan yürüyüş, insan için kesin bir rahatsızlığa sebep olmaktadır. Ayrıca özelde bacak genelde de vücut kaslarını güçlendirecek şekilde yürüyüşün ciddi olması gerekir. İnsan yorgunluk ya da nefes darlığı hissettiğinde bir müddet dinlenmeyi sonra yürüyüşe devam etmeyi tercih eder.

         Yürüyüş programını uygulamak:

İnsan, yürüyüşe karar verdikten sonra, bunu günlük ve bir defada yapması gerekir. Yani örneğin bir defa yemekten önce bir defa da yemekten sonra gibi iki defaya ayırmaksızın (yapması gerekir). Bilakis belli ve uygulamak için yeterli bir zaman tahsis etmek (gerekir). Ayrıca durumunun ilerleme sürecini öğrenmek için her gün kat ettiği mesafeyi bilmesi gerekir. Bu zor ise, egzersizi zamanla ölçmek mümkündür. Yani yürüyüşün günlük sürdüğü zamanı hesaplamak. Son olarak, yürüyüş esnasında bedeni yıpratmamak, basit egzersizlere başlamak ve sonra istenen seviyeye ulaşmak için yavaş yavaş mesafeyi ve hızı gün be gün arttırmak gerektiğini vurguluyoruz. Ayrıca yürüyüş esnasında kesinlikle yiyeceklerin alınmamasına ve sigara içilmemesine dikkat çekiyoruz (çekmek istiyoruz).

         Yürüyüşün Yararları:

Ciddi yapılan yürüyüş insana çok faydalıdır. Aşağıda kısaca bunlardan en önemlilerini sayacağız:
Kan dolaşımını aktif bir şekilde harekete geçirir. Kalbin işlevini iyileştirir. Kan basıncını azaltır. Açık bir şekilde kilo vermeye ve özellikle de bacakların incelmesine yardımcı olur. Öfke, gerginlik ve endişeden kurtulmaya da yardımcı olur. Vücudun kaslarını ve kemiklerini güçlendirir. Güçlü bir çeviklik ve hafiflik hissi verir. (Ayrıca yürüyüşü) yaptıktan sonra rahatlamaya ve uykuya da yardımcı olur.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder